Германската разузнавателна служба - BfV информира за профили в социални мрежи,

...
Германската разузнавателна служба - BfV информира за профили в социални мрежи,
Коментари Харесай

Германското разузнаване е притеснено от китайски шпионаж в социалните мрежи

Германската разследваща работа -  BfV осведоми за профили в обществени мрежи, които според тях са фалшифицирани от китайското разузнаване , за да събират лична информация за немски публични лица и политици , оповестява " Ройтерс ".

Разузнавателна работа BfV предприе необикновени дейности, разкривайки самостоятелни профили , като твърди, че са подправени и предупреждава държавните чиновници за риска от приключване на скъпа персонална информациячрез обществените мрежи.

" Китайските разследващи служби са активни в мрежи като LinkedIn и се пробват известно време да извлекат информация и да намерят разследващи източници по този метод ", в това число претърсват данните за навиците на потребителите, занимания и политически ползи.

Деветмесечни разследвания са разкрили, че повече от 10 000 немски жители са били потърсени на професионалния сайт на LinkedIn посредством подправени профили , прикрити като консултанти, учени, човешки запаси и " хедхънтърс ", съобщава BfV.  " Може да има огромен брой цели и подправени профили , които към момента не са разпознати ", прибавиха те.

От Пекин, представителят на китайското външно министерство Лу Канг съобщи, че обвиняванията са безпочвени.  " Надяваме се, че съответните немски организации, изключително държавните служби, могат да приказват и да работят по-отговорно, а не да вършат неща, които не са от изгода за развиването на двустранните връзки ", коментира Лу Канг.

Сред фалшифицираните профили , чиито детайлности са оповестени, са " Рейчъл Ли ", разпозната като " хедхънтър " в " RiseHR ", и " Алекс Ли ", " Ръководител планове в Център за китайско-европейските изследвания и проучвания ".

Много от профилните фотоси демонстрират стилни и образно привлекателни млади мъже и дами. Снимката на " Летисия Чен " да вземем за пример, шеф на " Китайски център за интернационална политика и стопанска система ", е вета от онлайн фешън азбучник, разясняват чиновници.

Преглед на профили те показва, че някои от тях са свързани с висши дипломати и политици от няколко европейски страни. Няма метод да се откри дали контактите са се осъществили отвън първоначалното  " прибавяне " в обществените мрежи. 

Предупреждението отразява възходящата угриженост в европейските и западните разследващи кръгове, за китайски секрети действия в техните страни, както и предизвестията на Централното разследващо управление-ЦРУ на Съединени американски щати за опитите на службите за сигурност на икономическите колоси да наемат жители на Съединени американски щати като сътрудници.

BfV  кани потребителите да се свържат с тях, в случай че видят профили , които наподобяват подозрителни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР